Kategoriler

24 Mart 2018 Cumartesi

Victor Hugo - Notre Dame'ın Kamburu

NOTRE DAME'IN KAMBURU

(NOTRE DAME DE PARIS)




Kitap Hakkındaki Düşüncelerim


Usta bir yazar olan Victor Hugo'nun 19. yüzyılında Paris şehir planlamacıları Notre Dame Katedrali'nin bakımsızlığından dolayı katedrali yıkmak istemişlerdir. Bunun üzerine halkın ilgisini çekmek ve katedralin yenilenmesini sağlamak amacıyla ünlü Fransız yazar, bu eserinde Paris'in her bucağını ve tabii ki Notre Dame Katedrali'ni uzun uzadıya, ancak gayet güzelce yazılmış betimlemelerle anlatmıştır. 

Roman, kilise zangocu olan doğuştan çarpık, çirkin, kambur ve engelli bir vücuda sahip Quasimodo ile onu daha bir çocukken evlat edinmiş Fransa'nın ruhâni lideri Claude Frollo'nun çingene kızı Esmeralda'ya olan aşkını anlatır.

XI. Louis'in hüküm sürdüğü Fransa'nın 15. yüzyıldaki yaşamını anlatan roman bünyesinde zamanının çingenelere varana dek toplumun tüm sınıflarına yer vermiş. Kraliyetin, ruhani yöneticilerin ve askeri sınıfın mensubu karakterlerin kişilikleriyle halkı, Quasimodo'yu ve çingene kızı Esmeralda'yı sefalete mahkum bırakmasıyla Victor Hugo; gücün, yetkinin kötüye kullanılabileceğini ve sınıflar üzerinde yaratacağı baskıyı güzelce eleştirmiş.

Quasimodo, yukarıda da betimlediğim gibi kötü fiziğe sahip bir zangoç; Claude Frollo, bakir kalması gereken ama Esmeralda'ya tutulmuş bir başrahip; Yüzbaşı Phoebus, üniformasını yakışıklılığıyla dolduran gözü yükseklerde ancak günlük zevklerden ve güzelliklerden kendini almak istemeyen bir rütbeli; Esmeralda ise küçük keçisiyle birlikte bu hengamenin içerisindeki en güzel şeydir. 

Eğer kitabın kapağını açıp sayfaları çevirirseniz kendinizi; bir çirkinin umutsuz aşkını, bakir kalması gereken bir dini liderin aşk diye nitelendirdiği sapkınlığının yıktığı tüm prensiplerini, rütbesinin de karizmasıyla çok canlar yakan bir yüzbaşının ve tüm saflığıyla çingeneliğe mahkum edilip büyücü diye ifşalanan güzeller güzeli, hiçbir şeyden habersiz, büyü adına yalnızca tertemiz bir aşka kapılmış Esmeralda'nın ruhlarında yaşayacakları değişimleri dahi hissedeceğiniz bir romanın ortasında bulacaksınız.

Keyifli okumalar dilerim. 



Altını Çizdiğim Satırlar


+ Çok oldu mu buraya geleli?
─  Şeytanın da yardımıyla dört saat oluyor. Bunu cehennemdeki cezamdan indirirler umarım!

Bir tek gözlü, bir körden daha çok kusurludur. Çünkü eksiğinin ne olduğundan haberi olur.

Bak, bunun bedeni, diğerinin ruhu gibi!

Manou buna ilişkin şeyler söylüyor: Kadınlar nerede saygın iseler, orada sevinirler tanrılar; nerede kötü davranışla karşılaşırlarsa, Orada Tanrı'ya dua etmenin anlamı yoktur.

Güneş herkesindir, geceyi neden bana veriyorlar?

İnsan kötülük yaptığında, bütün kötülükleri yapmalı, sonuna kadar gitmeli. Vahşette bile dengede kalmak akıllıca değildir hiç.

Ah! Eğer isteseydin! Çok mutlu olabilirdik! Kaçardık - seni kaçırırdım başka bir yerlere giderdik, dünyada en çok güneşin, en çok ağacın, gökyüzünün en çok mavi olduğu yeri arardık. Sevişirdik, ruhlarımız birbirine karışırdı, birbirimize bitimsiz bir susuzluk duyardık; ikimiz o tükenmez aşk kaynağından doya doya içerdik.

Cehennemin karnından sesler yükseliyordu ve benim sesimi uzaktan işittiniz. Beni denizin ortasında diplere fırlattınız, etrafımı sular sarıyordu.

Çam,
Kavak kadar güzel değildir genç kız. Çünkü kış olunca dökmez yaprağını.
Anlamsız bütün bunlar, değil mi ama? Çirkine hayat hakkı yok; güzellik güzellikten yanadır, Nisan arkasını döner Ocak ayına.
Kusursuzdur güzellik,
Her şey gelir güzelliğin elinden. Bütünlüğü olan tek şey güzelliktir. Kuğu gündüzleri uçar hep, Baykuşlarsa geceleri.

Gazım bitti, fitilim yanıyor sadece.

Her gerekçeyle vergi alan, haraç kesen, halkımızın arasında kendi adaletleri, kendi cellatları olan bu adamlar kimdir? Tıpkı gördüğü çeşme sayısı kadar tanrısı olduğunun sanan Yunanlılar, gördüğü yıldızlar sayısınca tanrısı olduğunu sanan Persler gibi Fransız'ın da gördüğü darağacı kadar kralı var.

Babam Yedinci Charles gerçeğin hastalandığını söylerdi. Bense gerçeğin öldüğünü ve günahlarını çıkaracak rahip bulamadığını sanıyordum.


Anlamını Öğrendiğim Kelimeler


Pek yakında güncelleyeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder